כאן סקרנים | תולדות הגפילטע פיש

X

הגפילטע פיש נולד במזרח אירופה לפני יותר מ-300 שנה.
במקור, הוא בכלל לא היה קציצה.
מה עשו? היו מפשיטים את הדג מהעור בשלמותו,
מפרידים את הבשר מהעצמות וקוצצים אותו עם גזר ובצל.
אחר כך מילאו אותו בחזרה לצורתו המקורית,
והיו מבשלים אותו שעות רבות, עד שהתרכך.
בהמשך, התחילו לטחון אותו עם העצמות.
לפי גרסה אחת, כדי לא לעבור על איסור בורר
האוסר להוציא את העצמות מהדג בשבת.
את הגפילטע נהגו להכין ממגוון דגים,
אבל הכי פופולרי היה הקרפיון.
וכדי שיהיה טרי, נהגו לשמור אותו באמבטיה.
אבל בישראל אסרו מכירת קרפיונים חיים בשנת 2014,
ובכך, תם עידן האמבטיה.
כיום מגדלים בישראל כ-5,000 טונות קרפיונים בשנה.
שליש מהם נאכלים בראש השנה, ועוד שליש בליל הסדר.
למה בראש השנה? הדג הוא סמל לשפע ופריון,
וראש של דג מסמל שנהיה לראש ולא לזנב.
ולמה מקשטים אותו בעיגול של גזר?
כי במזרח אירופה היו רק ירקות שורש, כמו תפוחי אדמה וגזר.
והגזר בלט על גבי הדג האפור.
אז איך מכינים גפילטע?
דג, קמח, בצל, גזר, ביצים קשות,
מלח, פלפל ואפילו סוכר.
סוכר? טוב, תלוי מאיפה ההורים או הסבים.
ברוב העדות אוכלים אותו מלוח, עם חזרת.
אבל יוצאי דרום פולין מעדיפים את הגפילטע מתקתק.
אוהבים או שונאים, ב-40% מהבתים בישראל
יאכלו גפילטע פיש בחג.
הגפילטע פיש נולד במזרח אירופה לפני יותר מ-300 שנה.
במקור, הוא בכלל לא היה קציצה.
מה עשו? היו מפשיטים את הדג מהעור בשלמותו,
מפרידים את הבשר מהעצמות וקוצצים אותו עם גזר ובצל.
אחר כך מילאו אותו בחזרה לצורתו המקורית,
והיו מבשלים אותו שעות רבות, עד שהתרכך.
בהמשך, התחילו לטחון אותו עם העצמות.
לפי גרסה אחת, כדי לא לעבור על איסור בורר
האוסר להוציא את העצמות מהדג בשבת.
את הגפילטע נהגו להכין ממגוון דגים,
אבל הכי פופולרי היה הקרפיון.
וכדי שיהיה טרי, נהגו לשמור אותו באמבטיה.
אבל בישראל אסרו מכירת קרפיונים חיים בשנת 2014,
ובכך, תם עידן האמבטיה.
כיום מגדלים בישראל כ-5,000 טונות קרפיונים בשנה.
שליש מהם נאכלים בראש השנה, ועוד שליש בליל הסדר.
למה בראש השנה? הדג הוא סמל לשפע ופריון,
וראש של דג מסמל שנהיה לראש ולא לזנב.
ולמה מקשטים אותו בעיגול של גזר?
כי במזרח אירופה היו רק ירקות שורש, כמו תפוחי אדמה וגזר.
והגזר בלט על גבי הדג האפור.
אז איך מכינים גפילטע?
דג, קמח, בצל, גזר, ביצים קשות,
מלח, פלפל ואפילו סוכר.
סוכר? טוב, תלוי מאיפה ההורים או הסבים.
ברוב העדות אוכלים אותו מלוח, עם חזרת.
אבל יוצאי דרום פולין מעדיפים את הגפילטע מתקתק.
אוהבים או שונאים, ב-40% מהבתים בישראל
יאכלו גפילטע פיש בחג.
0
    Press enter for publication
אוכל ישראלי
כאן מדע
כאן סקרנים
ערוץ כאן